Klímatisztítás

A klímaberendezések 5-10 éves garanciája is elveszhet, ha  nem végzik el az éves, a gyártó által előírt kötelező karbantartást.

A készülékek megfelelő működésénak biztosítása és a garancia megőrzésének érdekében évente minimum egyszer, tavasszal (klímával történő fűtés esetén ősszel is) szükséges a klímaberendezések karbantartása.

A legideálisabb időszak időjárástól függően:

– Tavasszal: március 1- április 15 között

– Ősszel: szeptember 15 – október 30 között

A klímák tisztítása és rendszeres karbantartása több szempontból is fontos. A nem tisztított készülékek enyhébb esetben kellemetlen szaghatást, komolyabb esetben egészségünkre negatív hatást gyakorolhatnak. A tisztítatlan, nem felülvizsgált készülék a rendszer meghibásodását –komolyabb anyagi kárt – is okozhat.

A légkondicionálók beltéri egységének belseje – a folyamatos páralecsapódás miatt – hűtési üzem közben nedves, ami kedvez a betegségeket okozó baktériumok, vírusok, és gombák elszaporodásának. Ezek a kórokozók kellemetlen szagokat, extrém esetben légúti megbetegedéseket okozhatnak.

A rendszeres karbantartás és tisztítás, a gép üzemszerű működésének biztosítása. A klímák beltéri egységei működésükből adódóan nagy mennyiségű levegőt mozgatnak meg, amit egy hűtő, vagy fűtőfelületen (hőcserélő) keresztül áramoltatva juttatnak vissza a szobába. A hőcserélőnek kellően nagynak kell lennie ahhoz, hogy a készülék leadhassa a kívánt teljesítményt, ugyanakkor túl nagynak sem szabad lennie a készüléknek, hiszen ekkor a klíma esztétikai szempontokat sértene.

Klíma tisztítás menete

A klíma tisztítása a beltéri egység tisztításával kezdődik, melynek hőcserélőjét a készülék kikapcsolt állapotában egy fertőtlenítő folyadékkal (amit általában spray formájában lehet beszerezni) alaposan befújnak. A folyadéknak időre van szüksége (általában 10-15 perc), hogy a hőcserélő minden apró szegletébe eljutva kifejtse fertőtlenítő hatását. A készüléket ezután visszakapcsolják és járatják, aminek hőcserélőjéről a lecsapódó pára a fertőtlenítő folyadékot a cseppvíz elvezető csőbe is belemossa.

Mialatt a fertőtlenítő hat, a beltéri porszűrő hálói langyos szappanos vízzel kerülnek megtisztításra. Előfordulnak extrém koszos beltéri egységek, amiknek a tisztításához magát a készüléket is le kell venni, majd azt, erre alkalmas helyen szét kell szerelni, és ki kell takarítani.