Személyre szabott Napelemes rendszerek tervezése és kivitelezése

Személye szabott Napelemes rendszer tervezés és Kivitelezés

Ebben a csomagban azok a napelemes rendszerek szerepelnek, amelyek eltérnek az általunk kínált standardoktól. Ez az eltérés lehet akár teljesítmény vagy műszaki megoldásbeli különbség. A háztartási méretű kiserőművek csatlakozási teljesítményét meghaladó (50kVA) PV rendszerek már a kiserőmű kategóriába (500kVA-ig) sorolandók és az engedélyezési folyamat bonyolultabbá válik, hiszen a hálózati engedélyes felé egy részletesebb műszaki dokumentáció leadása az elvárás. Attól függően, hogy a felhasználó rendelkezik hálózatra táplálási engedéllyel, (KÁT, METÁR) vagy nem, más-más műszaki megoldásban kell gondolkodni. Amennyibe ilyen engedéllyel nem bír a hálózati engedély köteles, abban az esetben biztosítani kell, hogy a rendszer a külső hálózatra ne termelhessen rá. Ennek meg van a sajátos műszaki megoldása, de ez tervezést és kivitelezési szakértelmet még inkább igénylő feladat.

A másik PV rendszer az úgynevezett okos rendszerek telepítése, amit mi szintén egyedi megoldásként kezelünk. Ebben az esetben a telepített modulokra vetülő pontszerű vagy egyéb árnyékok káros hatását (teljesítmény csökkenés) küszöböljük ki. A megoldás itt is többféle lehet. A SOLAR EGDE rendszer esetén minden panel vagy minden második panel kap egy un. optimalizálót és ezzel a műszaki megoldással gyakorlatilag a panelek teljesítménye nem hat ki olyan mértékben az egy sorba kötött modulok teljesítményére árnyék hatás esetén mint anélkül. Korrekt szofveres monotoring rendszer segítségével követhetjük nyomon akár az egyes napelemek termelési folyamatát valós időben. Ez a rendszer megköveteli, hogy a saját gyártmányú (SOLAR EDGE) inverter legyen telepítve a napelem modulok és optimalizálók után. A másik műszaki megoldás esetén a hagyományos inverterek is használhatók a rendszerben, de itt is felszerelésre kerülnek a modulokra optimalizálók. Ezek az okos rendszerek valamelyest drágábbak a hagyományosnak mondott megoldásoknál, de akár jelentős teljesítmény többletük miatt jó megoldásnak tűnnek az olyan helyeken ahol erre szükség lehet.

Az egyedi rendszerek tervezésére és kivitelezésére az ECOTYPE KFT csapatában az ehhez szükséges szakértelemmel rendelkező villamos szakemberek rendelkezésre állnak, örömmel várjuk megkeresésüket.